Vadertje Tijd Uurwerkreparaties contactgegevens
“Kom eens langs als u geen tijd hebt.”
Contactgegevens
Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag 09.00 - 17.00 uur
Woensdag 09.00 - 17.00 uur
Donderdag 09.00 - 17.00 uur
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten
Zaterdag en in de avond uitsluitend op afspraak
Contactformulier
Veelgestelde vragen (FAQ)
-
Hoe regel ik mijn klok af?
Als u merkt dat de klok steeds achter loopt, moet u de slinger korter maken, d.w.z. u zult de slinger omhoog moeten schroeven. De ronde plaat of het paardje kunt u omhoog stellen door het schroefje onder aan de slinger hoger te schroeven en onthoud, hoe langer de slinger hoe langzamer de tijd.
Als de klok nu te snel loopt stelt u de slinger lager (u maakt hem langer). Als de slinger nu niet langer kan en de klok loopt nog te snel dan zal de klok gerepareerd moeten worden.
U zult u moeten realiseren dat het algemene informatie is en dat het niet bij iedere klok op deze manier werkt. Er zijn ook klokken met een balans er in. Hier werkt het weer heel anders.
-
Mijn klok slaat niet het juiste uur
Er zijn 2 soorten slagwerk:
- Het zaag slagwerk
- Het slagwerk met sluitschijf
De meeste moderne klokken hebben een zaagslagwerk. Deze klokken zijn niet zo gauw van slag. Als u merkt dat de klok iedere keer 2 uur te weinig slaat, bv. bij 3 uur slaat hij 1 keer, en bij 4 uur slaat hij 2 keer, dan zal de uurwijzer 2 uur terug geschoven moeten worden. Bij dit soort slagwerk gaat er ook niets stuk als u de klok een uurtje terug draait. Maar voorkomen is beter dan genezen. Het is ook niet zo erg als u de klok achter elkaar doordraait zonder dat u de klok ieder uur uit laat slaan.
Bij uurwerken met een sluitschijf (de meeste antieke klokken) werkt het anders. Het zijn 2 onafhankelijke raderwerken. Als u merkt dat de klok niet het juiste uur slaat zult u de slagvolgorde moeten verschuiven t.o.v. de stand van de wijzers.
Voorbeeld:
Op de klok is het 7:05 uur en hij sloeg net bij 7 uur maar 5 keer.
Draai de grote wijzer door naar 7:27 uur en dan weer terug naar 7:15 uur. U merkt dat de klok gaat slaan en wel 1 keer. Draai de klok weer naar 7:27 uur en weer terug naar 7:15 uur. Hij gaat weer slaan en wel 6 keer. Herhaal dit steeds weer totdat de klok 7 keer heeft geslagen. Als u dan de grote wijzer draait naar 7:31 uur zal de klok 1 keer slaan en is het slagwerk weer goed.
Let op klokken met een sluitschijf slagwerk mag je nooit terug draaien; dan breken er onderdelen af in het uurwerk of breekt uw wijzer af.
Het van slag af gaan ontstaat meestal doordat de veer van het slagwerk te weinig wordt opgedraaid. Zorg ervoor dat beide veren even veel worden opgedraaid. Als de klok toch van slag af blijft gaan, zit er slijtage in of is het uurwerk toe aan een schoonmaakbeurt.
Het van slag af gaan komt vaak voor bij friese staart- of stoelklokken.
En als u de klok met sluitschijf een paar uur vooruit moet draaien moet u bij ieder uur wachten totdat hij klaar is met slaan.
-
Kan ik zelf mijn klok schoonmaken?
Klokken repareren is specialistisch werk en vaak denk je dat de klok weer loopt nadat u hem in een bakje wasbenzine hebt schoongemaakt. Maar er zit ook slijtage in en assen worden ruw door het vele draaien. Ook hier moet iets aan gedaan worden. Als u het uurwerk niet uit elkaar durft te halen, begin er dan liever niet aan.
-
Hoe speelt een Westminster speelwerk?
Bij de meeste Westminsterklokken gaat het als volgt:
Bij getal 3 speelt de klok 4 aflopende noten;
Bij getal 6 speelt de klok 8 noten;
Bij getal 9 speelt de klok 12 noten;
Bij getal 12 speelt de klok 16 noten en dan ook het aantal uren dat de uurwijzer aangeeft.
Als u per ongeluk de klok een paar uur verder draait zonder hem uit te laten spelen, komt het vanzelf weer goed; de klok corrigeert zichzelf (tenminste als alles goed werkt).
Er zijn ook klokken die de kwartieren anders aangeven, deze slaan als volgt:
Bij getal 3, 1 keer bim/bam
Bij getal 6, 2 keer bim/bam
Bij getal 9, 3 keer bim/bam
Bij getal 12, het aantal uren met een toon.
Dit zijn meestal klokken uit Engeland. Er zijn nog veel meer soorten en type slagwerken en speelwerken maar dit zijn de meest voorkomende.
-
Wat is een klok verbussen?
Zoals een schoenmaker schoenen kan verzolen, kan een klokkenmaker uw klok verbussen. De meeste uurwerken bestaan uit 2 platen die op afstand gehouden worden door 4 stangen. Tussen die 2 platen draaien alle tandwielen. De gaatjes die in die platen zitten, slijten uit en worden op den duur ovaal. Bij het verbussen worden de ovale gaatjes opgeboord en komt er een nieuw busje in met een goed gaatje zodat alle assen draaien zoals het hoort. Die busjes zijn van messing of lagerbrons en zijn er van 0,8 tot 8 mm. Een eigenschap van een klok die goed verbust is, is dat hij sneller slaat en zuiverder loopt.
-
Hoe verhuis ik mijn klok?
Als u kunt, haal dan de slinger van de klok af bij gewone hangklokken. Of als u een regulateur klok heeft, plak de slinger voorzichtig vast tegen de achterwand met een plakbandje. Zet de gongstaven vast, evt. met een doek of keukenrol. Realiseer u dat de houten ornamenten bovenop de klok los erop zitten. Zo ook bij koekoeksklokken. Voor klokken met gewichten:
Haal de gewichten van de kettingen en steek een stukje draad door de kettingen heen waar ze uit de kast komen zodat de kettingen niet los gaan liggen tijdens het transport. Let op er zijn heel veel verschillende soorten klokken die allemaal op een andere manier werken. In het algemeen geldt: wees op uw hoede.